Fakta #1 Sågfisken

Sågfisken är en brosksfisk som lever i grunda tropiska vatten kring Afrika, Australien och Karibien. Det finns sju olika arter av sågfisken och man kan i princip säga att den är en blandning mellan en haj och en rocka. Den minsta arten blir ca 1,4 meter lång medan den största atren blir upp emot 7 meter lång. Könsmogen blir fisken efter ca 10 år. Den genomsnittliga levnadsåldern på sågfisken är 25-30 år.



Sågfisken är rätt uppenbart mest känd för den udda nosen. Nosen är full men "tänder" på sidorna som är ca 2,5 cm långa och nosen ser lite ut som en motorsåg. Nosen är inte bara häftig att se på, den har även betydelse för sågfiskens överlevnad. I nosen sitter små sensorer som hjälper fisken att känna av potentiella byten när den simmar längs botten. Den kan även vifta sin taggiga nos fram och tillbaka för att oskadliggöra byten eller eventuella fiender. Kan ge allvarliga skador på t ex människoben.



Sågfiskens kropp är väldigt lik hajens men fiskens mun är placerad på undersidan av huvudet precis som hos rockan. Sågfisken har inga tänder i munnen så den sväljer bytena hela. Även gälarna sitter på undersida.



Sågfiskar är aktiva på nätterna och vilar på dagen och trots det skräckinjagande utseendet så är de inte aggresiva. De attackerar inte människor och de inte blir överraskade eller provocerade.

Idag är sågfisken en extremt hotad art. Antalet individer har minskat drastisk då den överfiskats pga sitt högt eftertraktade kött och den coola nosen. Denna fisk har knappt förändrats alls på flera miljoner år och nu riskerar vi att gå miste om en så fantastisk art. Jag hoppas att den får leva vidare!  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0